800 400 464
banner
5 nejnovějších poptávek
Propagační a dárkové předměty
Letni a zimní údržba silnic
Údržba veřejné zeleně
Výstavba rodinného domu - dřevostavba
Nákup automatické linky
5 nejnovějších nabídek
Plastové drtě a regranuláty PP,HDPE,LDPE,PC,ABS,PS,PSH
Skartace papírových dokumentů
Slévárna hliníku - Top Alulit s.r.o.
Sáček pro balení textilu 230×440+0+50
Sáček pro balení potravin 67×110+0+30

Kontrolujte, co jíte

10/07/2013

Správné a nesprávné karbohydráty

 Patří brambory, těstoviny, chléb a rýže mezi vaše oblíbené? Jak často si dopřejete koláče, sušenky, pečivo nebo sladkosti? Uvedené potraviny připravíme velice snadno a rychle a jsou navíc velmi chutné. Není proto žádným překvapením. že tvoří většinu moderní stravy. Bohužel, nesprávné karbohydráty - cukry a škroby - jsou důvodem, proč tolik lidí trpí obezitou. Mnoho z těchto potravin se v organismu velmi rychle přeměňuje na cukry a pokud je nespotřebujeme ihned jako okamžitou pohonnou látku, jsou uskladněny v organismu v podobě tuku.

 

Zdrojem správných karbohydrátů je naproti tomu čerstvá zelenina, která obsahuje současně i pro organismus nezbytnou vlákninu.

 

Vláknina

Vláknina nám pomáhá dodat pocit plnosti - strava obsahující dostatek potravin s vysokým obsahem vlákniny vám nikdy nedovolí dostat pocit hladu. Vláknina také pomáhá optimalizovat proces trávení, podporuje a urychluje eliminaci toxinů a odpadových látek z organismu. Navíc také zásobuje střeva užitečnými bakteriemi, které regulují počet bakterií nesprávných, čímž vytvářejí vnitřní rovnováhu.

 

Nedostatek vlákniny může být příčinou zpomalení vylučovacího procesu organismu, jeho přetížení toxiny a tím také zvyšování nadváhy.

 

Protein

Protein je životně důležitou součástí naší stravy. Není však nezbytné dodávat ho organismu v podobě steaků, sýra, vajec nebo smetany. Podobný nevyvážený přístup znamená nadměrné množství kalorií z tuku a negativní vliv na zažívací a vylučovací ústrojí. Bezpečnějším způsobem je vysoce kvalitní alternativní zdroj, který znamená dostatek proteinu pro organismus a uspokojení vaší chutě zároveň:  libové maso (krůtí, kuřecí, telecí) nebo ryba, zdroje rostlinného proteinu:  sojové maso, tofu, luštěniny.

 

Tuky - správné a nesprávné

Všichni víme, že nadměrné množství tuku v organismu může mít negativní vliv na jeho celkovou kondici. Tuk je však pro optimální činnost organismu nezbytný. Poskytuje organismu multifunkční živiny - nezbytné mastné kyseliny - důležité pro činnost každé buňky v těle. Tuky podporují pružnost cév a dodávají výživu mozku a nervového systému.
Organismus ví zcela přesně, které živiny z každého jídla potřebuje. Pokud má některé živiny nedostatek, zůstane tak dlouho hladový, dokud mu zásobu této živiny nedodáte. Koláče, pečivo, sušenky, sladkosti, čokoláda atd. jsou snadno přístupné potraviny s obsahem tuku a cukru, nemohou však uspokojit chuť organismu. Neobsahují kvalitní široké spektrum živin nezbytných pro optimální činnost organismu. Místo toho zásobují naše ústrojí různými poškozenými formami tuků. Tyto druhy tuků nemohou být efektivně využity a vstřebány, proto jsou uskladňovány v podobě tukových buněk.


Zaměřte se proto na správné tuky a vyhýbejte se zpracovaným tukům. V moderní stravě často chybí zejména jeden druh nezbytných omega 3 kyselin, které můžeme získat z tučných ryb v dostatečném množství, pokud konzumujete mořské ryby třikrát až čtyřikrát týdně.

 

Složky stravy. Co potřebujeme.

 

Jsou určité složky ve stravě, které výrazně ovlivňují to, jestli se skutečně cítíme fit, či nikoliv. Podívejme se na tyto složky trošku podrobněji:

 

Karbohydráty = pohonné látky

Karbohydráty znamenají pro organismus zdroj pohonných látek. Správné karbohydráty  - celozrnný chléb, obiloviny, těstoviny, brambory, fazole, ovoce a zelenina - jsou bohaté na živiny, snadno vstřebatelné a přeměnitelné na pohonné látky. Vláknina v těchto potravinách rovněž napomáhá pomalému uvolnění cukrů, čímž zajišťuje dlouhotrvající energii. Naproti tomu známe rafinované nesprávné karbohydráty - bílý chléb, těstoviny, sušenky, křupky, koláče a další sladkosti - vzbuzující okamžitý pocit energie, který však velmi rychle opadá. Ujistěte se, že jste před cvičením doplnili organismu zásoby pohonných látek ze skupiny správných karbohydrátů.

 

Protein = obnova a doplnění

Protein - organismus každou vteřinu vyměňuje přibližně pět miliónů buněk, což je přirozený proces jeho činnosti a dýchání. Při cvičení jich ještě daleko více odumírá. V procesu obnovy buněk a udržení svalové hmoty hraje protein klíčovou úlohu. Proto je důležité obohatit každodenní jídelníček o vysoce kvalitní protein, zejména po náročné namáhavé aktivitě.

 

Nezbytné mastné kyseliny = lubrikace

Nezbytné mastné kyseliny - správné tuky jsou pro optimální kondici organismu velmi důležité. Omezení konzumace veškerých tuků není vhodné. Doporučujeme však omezit konzumaci nesprávných tuků. Správné tuky podporují naši dobrou kondici, podporují pružnost kloubů a činnost nervového systému a jsou nezbytné pro kardiovaskulární systém. Jejich zdrojem jsou mořské ryby jako například makrely, sardinky, losos a herink, tmavě zelená listová zelenina, zelenina a semena.

 

Antioxidanty = ochrana a podpora

Volné radikály jsou přirozeným vedlejším produktem organismu, vznikají každou vteřinu. Během cvičení může dojít k nežádoucí nadměrné tvorbě těchto látek, což vede k poškození zdravých buněk. Není však třeba propadat panice. Antioxidanty pomáhají chránit organismus proti poškození volnými radikály, vznikají v organismu také přirozeným způsobem. Základem je zachovat rovnováhu zvýšením příjmu antioxidantů. Toho můžeme dosáhnout konzumací většího množství barevných čerstvých potravin - ovoce, zeleniny a salátů - a zařazením antioxidačního doplňku do každodenního jídelníčku. Dosáhnete tím urychlení regenerace a zmírnění bolesti, ztuhlosti a únavy po cvičení.

 

Voda = hydratace

Ujistěte se, že během celého programu před cvičením zásobujete organismus dostatečným množstvím vody a každých 20 minut během cvičení vypijete polovinu šálku vody. Zvykněte si zvážit se vždy před a po cvičení - za každý úbytek 1 kilogramu je třeba vypít polovinu šálku vody, aby byl organismus dostatečně rehydratován.

 

Není vždy snadné zajistit, abychom všechny tyto složky obsáhli v našem každodenním jídelníčku. Ale čas a energie, které věnujeme svému organismu nyní, se nám v budoucnu jistě mnohonásobně vrátí. Pokud byste si nebyli jisti, zda tyto složky ve své stravě máte, poraďte se se svým poradcem, jaké vhodné doplňky můžete do svého jídelníčku zařadit.

 

Radim Svoboda - Centrum redukce váhy

Moravská 22

796 01, Prostějov

 

+420 775 364 785

radarsvoboda@obemail.com

www.regulacevahy.info

 

Chcete být informování o poptávkách dříve než ostatní? Registrovat se k odběru novinek
banner

Proč využívat Industry-EU? Cíle portálu Industry-EU Poptávky a nabídky Industry-EU