731 155 268
banner
5 nejnovějších poptávek
Zhotovení finální fasádní omítky na novostavbu rodinného domu, odhadem kolem 200 m2
Paleta MARS 800 x 1200
Plastové drtě
Výrobce či dodavatel pelet
Malířské a další práce ( oprava, vymalování chodeb, nátěr a oprava zábradlí )
5 nejnovějších nabídek
Interiéry, rekonstrukce
Výškové práce
Elektromontáže
Stavební práce, bytová výstavba
Služby v oblasti stavebnictví

ISO 22000 - INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a.s.

12/06/2019

 

 

Certifikace systémů managementu - ISO 22000
Certifikace zahrnuje primární producenty v agrárním sektoru včetně výrobních, přepravních a distribučních společností až po maloobchod, restaurace a jídelny. Mimo tento přímý potravní řetězec je norma určena pro výrobní a služby poskytující organizace, jejichž činnost nebo produkty souvisí s bezpečností potravin. Jedná se například o výrobu nástrojů, strojů a zařízení, obalů, přídavných látek, čistících a dezinfekčních přípravků používaných v potravinářském a agrárním sektoru, organizace poskytující sanitační práce, deratizaci a dezinsekci.

 

PRINCIPY CERTIFIKACE PODLE ISO 22000

Problematika bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin je v centru zájmu spotřebitelů již mnoho let a v návaznosti na potřeby sjednotit roztříštěný přístup k řízení bezpečnosti potravin byl vytvořen v rámci působnosti Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) standard orientovaný na celý řetězec subjektů, které podnikají s potravinami. Norma navazuje na zásady systému analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů (HACCP) a kroky k jeho zavedení vypracované Komisí Codex Alimentarius a dále je rozvíjí, současně úzce navazuje na ČSN EN ISO 9001. Certifikát, vydaný nezávislým akreditovaným certifikačním orgánem zaručuje, že systém řízení bezpečnosti potravin, zavedený ve firmě, byl posouzen akreditovaným certifikačním orgánem a vyhovuje požadavkům standardu ČSN EN ISO 22000.

REVIZE NORMY ISO 22000

Mezinárodní organizace pro standardizaci (ISO) dokončila revizi normy ISO 22000. Zveřejnění nové verze normy ISO 22000:2018 proběhlo dne 18.6.2018 a tímto datem bylo ustanoveno tříleté přechodné období tzn. do 18.6.2021 pro její zavedení ve firmách. Platnost certifikátů vydaných podle norem ČSN EN ISO 22000:2006 / ISO 22000:2005 je stanovena paralelně – tedy nejdéle do 18.6.2021.

V současné době je připravován český překlad normy a očekává se její zařazení do soustavy technických norem ČSN. Následně bude zahájena procedura akreditace pro normu ISO 22000:2018 u ČIA. Získání akreditace předpokládáme v první polovině roku 2019.

Certifikace a recertifikace systémů managementu podle ČSN EN ISO 22000:2006 / ISO 22000:2005 bude probíhat nejdéle do 18.6.2020. Vzhledem k omezení platnosti certifikátů vydaných podle normy ČSN EN ISO 22000:2006 / ISO 22000:2005 do 18.6.2021 doporučujeme všem zájemcům o certifikaci a recertifikaci začít včas plánovat zavedení požadavků ISO 22000:2018 do jejich systému managementu bezpečnosti potravin.

VÝZNAMNÉ ZMĚNY REVIZE NORMY ISO 22000

  • sjednocení členění kapitol normy podle Annexu SL (tedy stejná struktura jakou mají normy ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015), která organizacím usnadňuje začlenit ISO 22000 s těmito systémy a tím přináší úspory času a peněz;
  • přístup k riziku – jako nejdůležitější koncept v potravinářství – rozlišuje se riziko na úrovni výroby a riziko ve smyslu podnikatelských rizik na úrovni managementu;
  • procesní přístup, který zahrnuje cyklus Plánuj – Dělej – Kontroluj – Jednej (PDCA) je popisován jako dva oddělené cykly, které pracují dohromady (jeden zahrnuje systém managementu a druhý zásady HACCP);
  • jasný popis rozdílu mezi klíčovými termíny: kritický kontrolní bod (CCP), provozní programy nezbytných předpokladů, programy nezbytných předpokladů (PNP);
  • řadu odkazů na Codex Alimentarius.

PŘÍNOSY CERTIFIKACE

  • efektivní využití již dříve získaných certifikátů (HACCP, ISO 9001)
  • snížení nákladů na zavádění požadavků na systém bezpečnosti potravin podle dalších
    oborových standardů v oblasti bezpečnosti potravin (IFS, BRC…)
  • důvěryhodná garance bezpečnosti potravin potvrzená nezávislou třetí stranou
  • podpora procesu zjednodušení komunikace s obchodními řetězci

CERTIFIKAČNÍ PROCES

Proces certifikace má tyto základní fáze:

  • zpracování dokumentace
  • zavedení systému managementu do praxe
  • certifikace akreditovaným certifikačním orgánem
    • posouzení a evidence žádosti klienta k certifikaci
    • uzavření smlouvy o provedení certifikačního auditu (certifikační audit probíhá ve dvou stupních)
    • ustanovení týmu auditorů
    • zpracování plánu auditu
    • ověřování skutečností v etapách:
      a) přezkoumání dokumentace klienta
      b) prověření skutečností na místě
    • vypracování zprávy o výsledku certifikačního auditu
    • posouzení zprávy z auditu certifikačním orgánem
    • vydání certifikátu
  • dozorový audit
    • po dobu tříleté platnosti certifikátu probíhá 1x ročně dozorový audit. V souvislosti s výsledkem dozoru je vydáno rozhodnutí o potvrzení platnosti certifikátu do dalšího dozoru popř. rozhodnutí o pozastavení platnosti certifikátu. V případě zásadních odchylek od požadavků norem lze přikročit ke krajnímu opatření a certifikát odejmout.
  • recertifikační audit
    • pro zajištění kontinuální platnosti certifikace by na základě rozhodnutí držitele certifikátu měl ve třetím roce, před ukončením platnosti certifikátu, proběhnout recertifikační audit.

 

Více informací najdete zde

 

INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a.s.

třída Tomáše Bati 299, Louky

Zlín

763 02

Česká republika

 

Tel.:+420 577 601 238

Mob.:+420 734 766 321

E-mail: marketing@itczlin.cz

Internet: www.itczlin.cz

https://www.industry-eu.cz/firmy/institut-pro-testovani-a-certifikaci-a-s

 

Chcete být informování o poptávkách dříve než ostatní? Registrovat se k odběru novinek
banner

Proč využívat Industry-EU? Cíle portálu Industry-EU Poptávky a nabídky Industry-EU